TFP Fotografering

Hvis du er interesseret i modelfoto eller portrætfotografering, er du sikkert stødt på udtrykket TFP. Men hvad er TFP egentlig, og hvad skal du være opmærksom på, både som model og fotograf?

TFP står for Time For Print. Kort sagt går det ud på, at modellen stiller sig til rådighed uden betaling, mod at få billeder, som kan bruges i en portefølje, egen markedsføring eller lignende, samtidig med at fotografen får mulighed for at bruge billederne i sin markedsføring eller i sin portfolio.

Det er måske et lidt forældet udtryk, eftersom de færreste nok får print af deres billeder. I stedet får modellen digitale filer med billederne.

tfp model på seng

En af grundpillerne i TFP fotografering er, at billederne ikke må benyttes kommercielt, hverken af fotograf eller model. Dog er der en tendens til, at man aftaler dette alligevel, så eksempelvis model eller fotograf kan bruge billederne på sider som patreon, onlyfans eller lignende. Men det skal udtrykkeligt være beskrevet i den TFP-kontrakt, som alle TFP-modeller og TFP-fotografer bør underskrive inden et shoot.

Vigtigt at lave en TFP kontrakt

Inden du kaster dig over TFP-modelarbejdet, bør du sikre dig en kontrakt, uanset om du er fotograf eller model. Det er den bedste måde at sikre dig, at dine billeder ikke bliver brugt på andre måder end du ønsker. Eksempelvis at fotografen ikke efterfølgende udgiver dem på sin Patreon-side, og dermed kan tjene penge på dine billeder, uden at du får en rød reje for det.

Omvendt kan det selvfølgelig være sådan, at I begge ønsker at kunne bruge billederne kommercielt. Så er der jo ikke noget i vejen for, at det skrives i kontrakten.

Et af de vilkår der også ofte skrives, er hvor mange billeder der udleveres. En fotosession er meget mere end bare at tage billederne. Oftest kommer der hundredvis af billeder ud af en times shoot, som efterfølgende skal udvælges og redigeres. Nogle fotografer kan bruge hele timer på et enkelt billede, så det er vigtigt at forventningerne er afstemt når det gælder hvor mange billeder der skal udleveres.

Et andet vilkår er ofte, at billederne ikke må redigeres af modellen efterfølgende. Det kan være fristende at benytte filtre på eksempelvis Instagram. Det kan godt være du synes at billedet så er bedre, men fotografen kan opfatte det som negativt, hvis hun har brugt lang tid på at redigere billedet.

Hvordan finder jeg en TFP fotograf eller TFP model?

Et af de bedste steder at finde fotografer eller modeller, der arbejder på TFP basis er på Facebook. Der findes en mængde grupper, som du kan indmelde dig i, og efterspørge det du søger. Er du model kan du skrive dig på min interesseliste. Den bruger jeg til at finde modeller, når jeg kører rundt i landet og har tid til et TFP-shoot. Nogle af de største Facebook-grupper er: Modelfotograferne eller FMD.

Modelfotograferne – Facebookgruppe for modeller og fotografer
Fotografer og modeller i Danmark (FMD) – Facebookgruppe for modeller og fotografer
Interesselisten – Skriv dig op som model